Kaštieľ Pálffy
Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici
Kaštieľ Pálffy
ViaJur vinohradníctvo a vinárstvo
Kaštieľ Pálffy
Internetový obchod a distribúcia vín
Aktuality

Blížime sa na Slovensku k michelinskej hviezde?

Šéfkuchári a osobnosti z oblasti gastronómie sa už roky pokúšajú vyvinúť iniciatívu, ktorá by prilákala pozornosť na tému michelinských hviezd. Spolupráca so svetoznámym bedekrom by pritom Slovensku priniesla zvýšenú prestíž a naštartovala gastroturizmus. Dospeje niekoľkoročné úsilie konečne do úspešného konca?

Prínos pre cestovný ruch aj ekonomiku. Zaradenie slovenských gastronomických prevádzok do zoznamu Michelin Guide nesie so sebou prvotný vklad ale krajine sa môže vrátiť niekoľkonásobne. Spomedzi všetkých európskych štátov pritom patríme medzi jeden z posledných, ktorý nemá spoluprácu s Michelinom doteraz nadviazanú.

Asociácie z oblastí gastronómie a cestovného ruchu sa s podporou kuchárov už viackrát obrátili na vládu, aby s prestížnym hodnotiteľom zmluvu podpísala. Tento krok je totiž plne v ich rukách, čo má zabezpečiť v prvom rade absolútnu nestrannosť hodnotenia.

Posun na svetovú úroveň

Reštaurácie s obrovským potenciálom nájdeme po celom Slovensku, ich ocenenie michelinskou hviezdou by bolo nielen zárukou ich kvality ale aj lákadlom pre hostí z domova aj zo sveta. Práve posilnenie turistického ruchu patrí medzi najvýraznejšie klady vyplývajúce zo spolupráce, ktorá oceňuje to najkvalitnejšie zo sveta gastronómie aj hotelierstva.

Prestíž, ktorú by michelinské hviezdy na Slovensko priniesli, by zároveň pozitívne ovplyvnila celú gastro scénu, a to aj s ohľadom na zatraktívnenie tohto sektora v očiach začínajúcich kuchárov, aj tých, ktorí sa o budovanie slovenskej gastronómie usilujú roky.

Slovensku by spolupráca s Michelin Guide priniesla nie len zviditeľnenie slovenskej gastro scény ale aj krajiny ako takej. Zvýšila by sa úroveň ponúkaných služieb aj turistický ruch. Ako krajina by sme sa priblížili k susedným štátom, ktoré sú nám v tejto oblasti vzdialené na míle. Z tejto spolupráce a príchodu Michelin Guide na Slovensko by sme vedeli vyťažiť mnoho benefitov v mnohých sférach,“ vysvetľuje Tomáš Ševčík, Group Executive Chef spoločnosti ZAR.

Aj na Slovensku na to máme

Do snahy o zapísanie sa do michelinského bedekra by sa rado zapojilo hneď niekoľko ambicióznych slovenských reštaurácií z celého Slovenska. „Zaradenie do bedekra by bolo zaujímavé pre mnohých reštauratérov, pretože to okrem prestíže prináša aj navýšenie ziskov. Zároveň je to veľká motivácia pre mladých ľudí a zamestnancov naprieč všetkými pozíciami v gastre, rovnako aj pre zamestnávateľov, ktorí by mali väčšiu snahu investovať aj do vzdelávania.

Príťažlivé by to bolo aj pre profesionálov pôsobiacich v zahraničí, ktorí by získali nový impulz vrátiť sa a dosiahnuť úspech vo svojej rodnej krajine,“ dopĺňa Tomáš Ševčík, pod ktorého spadajú všetky prevádzky z portfólia spoločnosti ZAR. Tá sa už niekoľko rokov podieľa na zvyšovaní úrovne slovenskej gastronómie aj doplnkovými aktivitami, ktoré prinášajú do našich končín svetovo uznávanú kuchyňu. V rámci série degustačných večerí Michelinské hviezdy v Lomnici sa v Hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici predstavili tímy z takých hviezdnych reštaurácií, ako sú Osteria di Passignano či Anna Stuben.

Po piatich rokoch sa svojou šou Back to the Roots vracia na Slovensko aj taliansky michelinský rekordér Enrico Bartolini. „Je to jeden zo spôsobov, ako zvyšovať úroveň gastra na Slovensku. Tým, že sem dokážeme priniesť takéto svetové hviezdy, dávame možnosť ľuďom aj doma na Slovensku nazrieť svojím spôsobom do sveta, spoznať iný druh gastronómie a naučiť sa jej rozumieť. Aj vďaka tomu potom zákazník dokáže oceniť skutočnú kvalitu, či pochopiť rozdiel medzi jedlom za 4 € a tým za 40 €. Zvyšuje to celkové povedomie o kvalitnom jedle, víne a službách ako takých. Na Slovensku máme skutočne kvalitnú gastronómiu a je dôležité, aby sme sa ju naučili oceniť ako druh umenia a zážitku.

Gastronomické podujatia sú zároveň dôležité aj pre nás vo fachu, pretože si z nich vieme odniesť množstvo nových podnetov a skúseností a vedia nás motivovať k neustále zlepšovaniu sa,“ uzatvára Tomáš Ševčík.

Zažiari u nás michelinská hviezda?

O tom, či michelinská hviezda zažiari konečne aj na Slovensku budeme diskutovať aj na pripravovanej HN konferencii, ktorá sa uskutoční 21.10.2024 v Kaštieli Pálffy. S lídrami a uznávanými osobnosťami z oblasti slovenskej gastronómie a cestovného ruchu sa porozprávame aj o súčasných trendoch a vývoji odvetvia gastronómie do budúcnosti. HN Konferencia bude zavŕšením kulinárskej show Back to the Roots II. by Enrico Bartolini, s ktorou sa držiteľ 13 michelinských hviezd predstaví v Kaštieli Pálffy a v Hoteli Lomnica. Súčasťou konferencie bude aj diskusia s uznávaným svetovým šéfkuchárom.

Podobné články

Naše ďalšie projekty